Air Max Day – tot ce trebuie să știți despre cea mai mare sărbătoare Nike

Air Max Day – tot ce trebuie să știți despre cea mai mare sărbătoare Nike

Air Max Day, sărbătorită în fiecare an pe 26 martie, este una dintre cele mai importante zile din calendar pentru Nike dar și pentru sneakerheads. Cu această ocazie, pasionații sărbătoresc linia de modele Air Max, dar și modul în care acestea au schimbat pentru totdeauna istoria sneakerilor, cucerind între timp inimile multor colecționari. 

Sursa foto: Hypebeast

De ce 26 martie? 

Data la care se sărbătorește Air Max Day nu este întâmplătoare. Este ziua în care totul a început: 26 martie 1987, când Nike a lansat primul model din seria Air Max, și anume Air Max 1. 

Creat de designerul legendar Tinker Hatfield, Air Max 1 este primul model prevăzut cu Air unit vizibil în talpă, un pariu extrem de curajos din partea Nike la acea vreme. 

Inspirația lui Tinker Hatfield pentru designul Air Max 1 a fost Centrul Georges Pompidou din Paris, clădire celebră în toată lumea pentru faptul că este construită în stil „inside out”, cu ventilațiile, căile de acces și sistemul de aerisire la vedere.  

Nike Air Max 1: The Story Behind the Revolutionary Sneaker
Sursa foto: Highsnobiety

Hatfield, de profesie arhitect, a încercat să facă același lucru cu perna de aer din talpa Air Max 1: să o scoată la vedere de sub spuma în care era ascunsă și să o transforme într-o caracteristică de design.  

Mai mult, aceeași clădire a stat și la baza colorway-ului original – centrul „Pompidou” este vopsit în culori puternice pentru a atrage atenția trecătorilor. Dorind ca Air Max 1 să aibă același efect, Hatfield a ales roșul aprins pentru ca perechea să poată fi recunoscută de la distanță și să „fure” toate privirile. 

Anii au trecut, iar de-a lungul timpului din ce în ce mai multe modele din seria Air Max s-au bucurat de un succes imens, precum Air Max 90, Air Max 95, Air Max 97, Air Max 98, seria Tuned Air, iar lista poate continua fără probleme. Fie că vorbim de pasionați cu zeci de perechi de Air Max sau de persoane cu 1-2 perechi, seria Air Max le influențează viața de zi cu zi. 

Când a fost sărbătorit primul Air Max Day? 

Datorită succesului de care seria Air Max s-a bucurat de-a lungul anilor pe întregul glob, Nike a decis să transforme în 2014 ziua de 26 martie în Air Max Day, sau „3.26”, cum mai este denumită. 

De atunci, această zi este marcată an de an prin celebrarea celor mai apreciate și importante siluete din linia Air Max, dar și prin lansarea unor colaborări speciale, care au devenit „modern classics” pentru pasionați. Dintre acestea, nu putem să nu amintim perechi precum Sean Wotherspoon Air Max 97/1 sau Air Max 1 „Master”, dar și relansări ale unor perechi iconice, spre exemplu Air Max BW, Air Max 1 „University Red”, Air Max 90 „Bacon” sau Air Max 1 x Atmos „Elephant”. 

Totodată, cu această ocazie au fost lansate siluete noi, care păstrează filosofia din spatele  modelelor clasice, adaptată însă la design-ul și tehnologiile secolului 21, precum Air Max Zero, Nike Air Vapormax sau Nike Air Max 270. 

Cum poți sărbători Air Max Day? 

În cazul în care ești un fan al seriei Air Max, cel mai probabil o să vrei să sărbătorești Air Max Day. Cum poți face acest lucru? O cale sigură ar fi să porți perechea ta preferată de Air Max, și să nu uiți să postezi poze pe Instagram sau Facebook. De asemenea, ai putea să cauți evenimente tematice pe social media, poate te poți întâlni cu alți sneakerheads care îți împărtășesc pasiunea pentru Air Max. 

Nu în ultimul rând, ai putea sărbători Air Max Day și adăugând o nouă pereche (sau poate prima) de Air Max în colecția ta. 

Pe site-ul Sneaker Industry găsești unele dintre cele mai populare și apreciate siluete din serie, precum Air Max 90, Air Max 270, Air Max Pre-Day, Air Max 95, Air Max 97 sau Air Max 96 II. 

Sursa foto: Unsplash

S-ar putea sa te mai intereseze