Cele mai bune moduri de curățare adidași

curatare adidasi

Fie că ești un colecționar pasionat sau purtător casual, oricine apreciază o pereche de sneakers curată și fresh. Apa, praful, noroiul și alți factori externi comuni contribuie la formarea unui aspect neîngrijit al încălțămintei, în special după multiple purtări. De aceea, este recomandată curățarea periodică, pentru a menține un aspect pe cât se poate de curat.

Costurile implicate nu sunt mari și cu siguranță este o alternativă mai ieftină, în locul achiziționării unei perechi complet noi. Atenție însă la materialele din care este compusă perechea de sneakers. Există anumite soluții pentru o pereche adidas superstars albi din piele și altele pentru o pereche de teniși Converse All Star din pânză sau pentru adidași din țesătură.

Cele mai bune moduri de curățare adidași

Primul pas: Îndepărtează murdăria vizibilă. Poți face acest lucru folosind un prosop, o perie specială de pantofi sau orice alt tip de perie ai la îndemână, dacă ești în criză de timp sau de accesorii pentru o curățare ca la carte. Sfatul nostru este să-ți cureți adidașii după fiecare purtare sau cel puțin de câteva ori pe săptămână. Astfel, eviți acumularea și întărirea pământului sau a noroiului, ce ar putea să-ți dea mai târziu bătăi de cap pentru a fi înlăturat.

Al doilea pas: Clătește tălpile adidașilor! Chiar dacă ai călcat doar pe teren uscat și relativ curat, te-ar putea surprinde câtă murdărie poate să rămână pe tălpile încălțămintei tale.  Poți folosi și șervețele umede.

Al treilea pas: Curăță rând pe rând fiecare pată și din partea superioară, cu o mișcare circulară. Recomandarea ar fi să folosești apă caldă și săpun sau bicarbonat, în funcție de materialul porțiunii curățate. Vom dezvolta aceste practici în cele ce urmează:

1.   Folosește o perie uscată

Poți îndepărta astfel praful și pământul uscat de pe talpă, marginea din cauciuc și partea superioară (care sunt adesea albe, murdăria fiind mai vizibilă).

Dacă nu ai o perie specială pentru încălțăminte, nu-ți face griji. Poți folosi și o periuță de dinți, pentru a curăța adidașii tăi cât mai eficient în părțile mai puțin accesibile.

2.   Creează o soluție de curățare

Poți combina apă caldă cu o cantitate mică de detergent de haine sau chiar de vase.

Pentru o mai bună curățare a adidașilor albi, sugestia noastră este folosirea apei cu bicarbonat de sodiu. Astfel, poți preveni îngălbenirea acestora, în special a celor cu o culoare predispusă la un asemenea efect, precum Nike Air Force 1 albi.

3.   Îndepărtează și spală șireturile

Deși ar putea să nu pară atât de relevant, aspectul șireturilor este extrem de important pentru a păstra un look fresh.

Șireturile albe pot deveni gri într-un timp relativ scurt, pentru că textura și compoziția lor permit absorbția prafului și murdăriei. Poți opta între a le pune în mașina de spălat sau a le spăla de mână.

4.   Spală porțiunea superioară

Folosind una dintre periile la îndemână și o soluție simplă  de îndepărtare a petelor, curăță murdăria rămasă în partea superioară. Reține, nu insista prea mult asupra unei singure pete. Aplicarea exagerată ar putea conduce la decolorarea acelei zone, iar curățarea adidașilor ar putea deveni dăunătoare.

Când ajungi la rezultatul dorit, tamponează fiecare sneaker individual, cu o cârpă din microfibră. Îndepărtezi astfel umezeala și săpunul rămase. Evită uscarea prin frecare, deoarece ai putea deteriora materialul din care este compusă încălțămintea.

Modalități de curățare adidași din țesătură

Cu un material flexibil, moale și respirabil, acești sneakers sunt o alegere populară, în special vara sau atunci când facem sport. Au însă un dezavantaj notabil și anume cât de ușor se pot murdări sau uda. Spre deosebire de alte materiale din care se fabrică încălțămintea, acest tip de țesătură este poroasă, permițând pătrunderea noroiului, apei și prafului mult mai ușor.

Nu te îngrijora însă! Deși acești sneakers pot avea un proces de curățare mai pretențios decât alte modele, nu înseamnă că este imposibil să îi readuci la o condiție cât mai bună!

Indicații:

 1. Umple un bol cu apă caldă
 2. Adaugă puțin detergent – câteva picături ar trebui să fie suficiente
 3. După ce soluția se diluează, înmoaie un prosop curat în bol, apoi șterge suprafața pătată. Pentru a menține integritatea acestor adidași, curăță în sensul în care a fost țesut materialul, fără a pune prea multă presiune. Poți folosi și produse de curățare mai puternice, pentru a ajunge în profunzimea materialului.
 • După ce ai înlăturat pata, folosește o cârpă umedă, de data aceasta doar cu apă, pentru a îndepărta excesul de săpun. Pentru a curăța și zonele mai inaccesibile pentru cârpă sau prosop, poți folosi o periuță de dinți. Lasă apoi adidașii la uscat.

Modalități de curățare adidași din piele

Deși pielea naturală sau artificială poate fi un material calitativ și rezistent, curățarea și îngrijirea în timp pot fi diferite de cele ale altor materiale.

Pielea este un material ce se poate păta extrem de ușor, însă este rezistent la materiale abrazive, precum perii mai aspre.

Indicații:

 1. Șterge încălțămintea de murdărie cu o cârpă îmbibată în apă rece și oțet distilat alb. Lasă încălțămintea la uscat în aer liber sau într-o încăpere aerisită – ferită însă de acțiunea directă a razelor de soare, există riscul să se îngălbenească.
 2. Umple acești sneakers cu hârtie, vată sau alte materiale asemănătoare. Astfel, vei îndrepta temporar cutele din material, asigurând o curățare cât mai eficientă.
 3. Pentru a reda luciul inițial, poți aplica și câteva picături de ulei vegetal, incolor, pentru a nu păta pielea de culoare deschisă.

Poți spăla adidașii la mașina de spălat?

Majoritatea adidașilor nu ar trebui să fie puși în mașina de spălat sau în uscător. Materialele mai delicate ar putea fi afectate de ciclul de spălare, iar temperaturile ridicate ar putea deforma încălțămintea.

Reține, înainte de a începe procesul de curățare a perechii tale preferate de sneakers, citește cu atenție instrucțiunile sau indicațiile pe care producătorul le oferă. Asigură-te că ții cont de toate detaliile necesare pentru a nu deteriora încălțămintea! Un bun exemplu poate fi reprezentat de perechile de încălțăminte care au diverse aplicații, precum pietre, ștrasuri sau printuri sensibile care nu vor rezista rotațiilor unei mașini de spălat. Deci, pentru aceste modele de sneakers, va trebui să te ocupi singur de curățarea lor, utilizând una dintre metodele menționate anterior:

 • Curățarea cu apă caldă și detergent;
 • Curățarea cu bicarbonat de sodiu sau chiar pastă de dinți;
 • Folosirea unei perii speciale sau a unei periuțe de dinți;
 • Ștergerea cu o cârpă din microfibră sau cu un prosop moale.

Sneaker Industry reprezintă pasiunea întruchipată pentru sneakers și trendurile din streetwear! Află aici tehnici pentru o curățare adidași mai eficientă, ce sneakers sunt potriviți pentru diferite outfit-uri și care este istoria celor mai cunoscute branduri de streetwear!

S-ar putea sa te mai intereseze