Istoria Adidașilor – Cum au apărut pantofii sport

Istoria Adidașilor - Cum au apărut Pantofii Sport

Istoria pantofilor sport nu este una atât de lungă, fiind vorba despre o evoluție rapidă, dar având și diverse obstacole pe parcurs. Începe cam prin anii 1839, când un om de știință american pe nume Charles Goodyear a inventat cauciucul vulcanizat: un proces de adăugare a sulfului la cauciucul încălzit pentru a face o substanță flexibilă, atât impermeabilă, cât și ușor de modelat.

Câteva decenii mai târziu, acest proces inovator va fi aplicat pantofilor sport, iar în acest fel tălpile deveneau mai rezistente și durabile. Utilizat în primul rând, pentru pantofi obișnuiți de zi, ale căror variații există de la începutul secolului al XIX-lea, încet încet, s-a născut strămoșul adidasului modern.

Așadar, iată mai multe detalii despre istoria adidașilor:

Mai departe de origini

La începutul secolului al XX-lea, două companii se străduiau să profite de potențialul vast al pantofilor cu talpă de cauciuc – aducându-i în fața publicului larg. Compania Keds din SUA a dezvoltat, un model de adidași punându-l în vânzare în 1916. Un an mai târziu, Converse și-a lansat clasica pereche All Star. La începutul anilor 1920, cu sprijinul unui jucător de baschet și antrenor Chuck Taylor (al cărui nume poate fi găsit și astăzi pe perechile All Stars), marca era în plină expansiune. În 1924, frații germani Rudolf și Adolf „Adi” Dassler s-au alăturat jocului, creându-și propria afacere proiectând încălțăminte pentru sportivi din spălătoria mamei lor.

Fabricate și comercializate în principal pentru activități sportive, perechile de adidași au câștigat rapid teren. Converse au fost purtate de echipa americană de baschet la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în timp ce atletul american Jesse Owen a concurat – și a câștigat patru medalii de aur – purtând adidași concepuți de Dasslers, frații, care s-au despărțit la sfârșitul anilor 1940, dar care au continuat să controleze două dintre cele mai faimoase branduri de streetwear și footwear din zilele noastre: Adolf creând Adidas, iar Rudolf mergând pe drumul său spre a întemeia Puma.

Boom-ul în istoria adidașilor

Vânzările de adidași au explodat cu adevărat în 1984, când Michael Jordan a semnat un contract pentru a purta un pantof Nike numit Air Jordans – cel mai faimos adidas realizat vreodată. Chiar și după ce Jordan s-a retras din NBA, pantofii lui au continuat să fie best sellers. În timp ce companii, precum Nike, Reebok și Adidas au dus o luptă ascunsă pentru notorietate, faimă și teren, comunitatea de sneakerheads s-a bucurat cu adevărat, deoarece majoritatea brandurilor au schimbat aspectul adidașilor și l-au îmbunătățit, adăugând culori interesante, modele noi și au încercat diverse abordări.        

Adidașii în prezent

Pe măsură ce am intrat într-un nou mileniu ce marchează istoria adidașilor, piața pantofilor sport a fost plină de mărci noi, recomandări venite de la diverse persoane publice, case de modă care au adoptat stiluri inovatoare și mai multe vânzări ca niciodată.

Nike a achiziționat Converse, iar Adidas a achiziționat Reebok, demonstrând astfel puterea mărcilor sportive și dorința de a acapara cât mai tare piața. Mai mult, cultura modei a făcut pași noi și a atras în industrie și muzicieni, precum Jay Z și mulți alții care susțin mărcile de încălțăminte.

Această admirație a artiștilor față de brandurile de încălțăminte sport a evoluat în colaborări, una dintre cele mai reușite parteneriate fiind Adidas Yeezys de la Kanye West, care a devenit una dintre perechile de adidași cu cele mai bune vânzări.

Ca piesă vestimentară, îmbrăcămintea sport, dar și perechile de adidași sneakers sunt două aspecte pe care le găsești în garderoba majorității. Atât în ​​mall și în magazinele fizice stradale, cât și online, perechile de pantofi sport sunt din ce în ce mai prezente. Căutările de „adidași” sau „sneakers” în Google arată creșterea interesului și se pare că acest lucru va continua până în următorii ani și decenii, însă nimic nu va schimba istoria adidașilor!

S-ar putea sa te mai intereseze