Carhartt Romania – o scurtă istorie a faimosului brand de streetwear

Carhartt Romania

Carhartt este un brand american de îmbrăcăminte, cu o istorie bogată de peste 130 de ani. Acesta a devenit cunoscut mai întâi pentru echipamentele industriale, precum jachete și salopete, având în prezent reputația unui brand de streetwear.

În ziua de azi, multe persoane dețin cel puțin un tricou Carhartt sau un hanorac Carhartt. Succesul răsunător al brandului la nivel internațional este atestat prin simplul fapt că putem găsi pe internet produsele Carhartt Romania, pentru a achiziționa articolele de îmbrăcăminte favorite.

Sloganul Carhartt, ,,Honest value for an honest dollar’’ reflectă cel mai bine valorile ce stau la baza brandului de haine și îi atestă istoria cu brio – produse calitative, adresate celor ce făceau parte din clasa muncitoare. Rămâne însă întrebarea: Cum a reușit o companie mică americană să atingă culmile succesului la nivel internațional?

Află aici despre Carhartt Romania: o scurtă istorie a brandului!

Începuturile modeste

Sfârșitul secolului al XIX-lea marca începutul epocii industriale, în plin avânt al tehnologizării și automatizării multor industrii, prin intermediul fabricilor. Lucrurile stăteau însă diferit pentru Hamilton Carhartt, care fonda compania ce îi purta numele.

Business-ul a început prin a produce salopete din denim într-un loft mic din Detroit, având doar câteva mașini de cusut și 5 angajați la momentul acela. Eșecurile de la început l-au mânat pe Hamilton să se informeze mai mult despre nevoile clienților săi, muncitorii din diferite industrii.

După consultarea celor ce lucrau la căilor ferate, acesta a găsit soluția. Designul rezultat pentru noua salopetă Carhartt răspundea necesităților acestora și a devenit rapid noul standard al calității echipamentelor industriale.

O evoluție remarcabilă

În doar 20 de ani de la fondare, compania s-a extins și a deschis sedii în 8 orașe diferite, inclusiv în Canada, Franța și Marea Britanie. În 1914, la debutul Primului Război Mondial, Carhartt începe să producă uniforme pentru armata americană. Având în total 17 fabrici, este o perioadă extrem de prosperă pentru companie. Primul produs de succes, creat în 1917 și al cărui design avea să rămână până în zilele noastre, în colecția brandului, este Carhartt CO1 Chore Coat. O jachetă rezistentă, cu un design utilitar.

Odată cu faimosul colaps al stock marketului și a Marii crize economice a anilor ’20 și ’30, vânzările au scăzut drastic, Carhartt înregistrând pierderi semnificative. Deși au fost aproape de a-și închide ușile definitiv, Hamilton și fiii săi au perseverat.

Menținerea în viață a companiei este o mărturie a tenacității, pasiunii și ingeniozității acestora. În Al Doilea Război Mondial, Carhartt a continuat tradiția de a produce uniforme militare pentru toate diviziile armatei, dar și pentru femeile ce lucrau în fabrici la vremea respectivă.

O viziune diferită asupra companiei

După o perioadă fluctuantă și tranziția conducerii către copiii lui Hamilton, Carhartt achiziționează noi fabrici și începe să producă haine pentru branduri private, precum Sears, J.C. Penney și Montgomery Ward. Astfel, brandul a putut beneficia de capitalul necesar pentru a începe în anii ’70 producția de noi articole, precum o linie de jeans și de noi jachete.

A devenit astfel și furnizorul oficial al muncitorilor rețelei de conducte din Alaska, dovedind versatilitatea și rezistența echipamentelor produse. În anii ’80 și ’90, Carhartt lansează primele campanii de marketing, căpătând mai multă popularitate și pătrunzând în lumea fashion. Astfel are loc tranziția către mainstream, adoptarea brandului în cultura hip-hop și ulterior, expansiunea în Europa, motiv pentru care Carhartt Romania este astăzi la Sneaker Industry.

Brandul devine un standard și în rândul artiștilor, muzicienilor și skateboarderilor, căpătând statutul de streetwear brand. Chiar și în ziua de azi, a rămas o afacere deținută în familie, condusă de moștenitorii lui Hamilton Carhartt. Îmbrăcămintea de la Carhartt Romania sau din alte țări este în continuare utilizată în streetwear, fiind parte din subcultura underground din arte și sporturi. La bază, însă, rămâne un brand profund dedicat lucrătorilor din fabrici, fermierilor și altor persoane ce muncesc în condiții vitrege.

Accesează acum colecțiile de la Carhartt Romania pe website-ul Sneaker Industry și echipează-te pentru următoarea aventură!

S-ar putea sa te mai intereseze