Cu o istorie ce se întinde de-a lungul a peste 100 de ani, New Balance se numără printre cele mai longevive și populare branduri de sneakers din întreaga lume. Totuși, cum a ajuns acest brand popular în toată lumea, în ce fel a schimbat istoria pantofilor și de unde provine numele companiei?
Răspunsul la aceste întrebări și chiar mai mult veți afla în rândurile următoare, în care vă vom prezenta istoria New Balance, de la vânzare de branțuri la primul pantof de alergat care a costat mai mult de $100.
Tehnologie, calitate, inovație și multă încăpățânare, acestea sunt câteva dintre cuvintele care caracterizează istoria de 116 ani a New Balance.
Compania a fost înființată în anul 1906 în Boston, Massachusetts de William J. Riley, un cetățean irlandez care a emigrat în Statele Unite ale Americii. Denumirea originală a fost „New Balance Arch Support Company”, originea companiei fiind inclusă în nume: branțuri de pantofi.
De unde provine numele New Balance?
La început, New Balance nu a vândut pantofi, compania se ocupa cu producerea de branțuri speciale dedicate persoanelor care stăteau o bună parte din zi în picioare.
Ideea de a denumi compania New Balance i-ar fi venit lui Riley în timp ce se afla în curtea din spatele casei sale. Acesta a fost fascinat de modul în care găinile merg și se „balansează” pe picioarele cu doar trei gheare, fiind inspirat să creeze branțuri cu trei zone de suport, fiind vorba astfel despre „a New Balance”.
Printre clienții fideli ai acestor branțuri se numărau muncitorii, pompierii și polițiștii, în general profesii care erau nevoite să stea aproape întreaga zi în picioare.

Povestea New Balance avea să se schimbe începând cu 1927, când William Riley l-a angajat pe Arthur Hall pe postul de agent de vânzări. Cum branțurile New Balance nu se vindeau la acea vreme în magazine, Hall avea misiunea de a fi vânzător „ambulant”. Deși sună amuzant sau neprofesional, New Balance a obținut un avantaj în fața competitorilor săi, datorită abordării fiecărui client în parte.
Când a apărut primul pantof New Balance?
Deși nu este vorba despre o lansare dedicată publicului larg, ci despre câteva perechi produse pentru membrii unui club local de alergători, denumit Boston Brown Bag Harriers, primul pantof pentru alergat New Balance a apărut în anul 1938. Designul a fost făcut chiar de fondatorul companiei, William Riley. Talpa era realizată din crep, iar pantoful din piele de cangur.
Începând din 1941, compania și-a extins gama de produse, producând încălțăminte pentru sporturi precum boxul, tenisul sau baseball-ul. Totuși, este vorba despre un număr foarte mic de produse, toate perechile fiind realizate de o echipă mică. Branțurile erau în continuare însă produsul principal al New Balance.
Trecerea de la branțuri la pantofi sport…
Compania a fost cumpărată în anul 1956 de Eleanor, fiica lui Arthur Hall și de soțul acesteia Paul Kidd. La început, cei doi noi proprietari s-au axat pe continuare pe vânzarea de branțuri, însă ideea de a produce pantofi sport pentru alergare era din ce în ce mai atrăgătoare.
Anul 1960 aduce lansarea modelului Trackster, primul pantof de alergare lansat publicului larg de New Balance. La început, cei doi soți se ocupau de producția perechilor chiar la ei acasă.

O premieră la acea vreme a fost faptul că Trackster a fost primul pantof de alergat care oferea mărimi cu lățime diferită, pentru a oferi confort cât mai mare posibil unui număr cât mai mare de sportivi.
Conducerea companiei s-a schimbat din nou în 1972, când Jim Davis a achiziționat New Balance chiar în ziua celebrului Boston Marathon. La momentul achiziției, New Balance avea doar 6 angajați care produceau circa 20-30 de perechi pe zi. Jim Davis deține și în prezent compania.

Deși în anii următori compania a început să crească semnificativ capacitățile de producție, asta nu a însemnat o scădere a calității serviciilor și a pantofilor sport pentru care New Balance devenise cunoscută.
… Și calea către succesul global
Primul pantof New Balance care a purtat faimosul logo „N” este modelul 320, lansat în 1976. Realizat din nylon și piele întoarsă, vânzările sale au depășit orice așteptări când pantoful a fost ales „Pantoful de alergat numărul 1 de pe piață” de către revista de specialitate Runner’s World. Succesul de care s-a bucurat modelul 320 a reprezentat momentul în care popularitatea companiei a trecut dincolo de granițele SUA.

Spre finalul anilor ‘70, compania a început să vândă și haine destinate alergătorilor, din materiale inovative, precum nylon-ul, plasa sau chiar costume din membrană Gore-Tex.
Inovațiile și progresul costă
New Balance a introdus încă din anul 1980 perechi care împingeau standardele celorlalți producători, prin diverse inovații și tehnologii implementate în cele mai noi modele.
Să ai cel mai ușor, cel mai rezistent sau cel mai avansat pantof nu este ieftin, nici pentru producător, nici pentru client. Astfel, brandul a împins de-a lungul anilor atât vârful tehnologiilor utilizate, cât și prețul perechilor, însă acest lucru nu a afectat vânzările.
Dacă în 1980 modelul 620, cel mai ușor și mai avansat pantof sport la acea vreme, a fost primul pantof care a depășit prețul de 50 de dolari, doar doi ani mai târziu recordul a fost doborât din nou, tot de New Balance.
Celebrul model 990, primul produs de noua fabrică din Marea Britanie, a fost primul pantof sport care a costat 100 de dolari (echivalentul a 295 dolari din ziua de azi). Acesta a fost însă și scopul, ca 990 să fie din start cel mai scump pantof sport, și asta nu degeaba. Tehnologia, designul și materialele folosite au făcut ca 990v1 să fie mai mult decât un pantof dedicat alergătorilor, modelul a devenit un status symbol.

Mai mult, așteptările companiei au fost depășite categoric – deși aceștia estimaseră în jur de 5.000 de perechi vândute, în primele șase luni de la lansare au fost plasate nu mai puțin de 50.000 de comenzi.
Totuși, recordul a fost depășit în 1985 de modelul 1300, care a costat la acea vreme 130 de dolari (echivalentul a 340 dolari în prezent). Acest model este și în prezent cel mai scump pantof sport de producție generală produs, raportat la inflație, desigur.

De-a lungul anilor au apărut o mulțime de modele care s-au bucurat de o popularitate ridicată, precum 574, 1500, M1400 sau 576.
New century, same New Balance
La începutul secolului 21, New Balance se putea mândri cu un statut pe care puține companii de încălțăminte îl aveau și un renume pentru încălțăminte foarte confortabilă, de calitate, realizată din materiale premium.
Primul model lansat de companie în noul mileniu a fost mult-apreciatul 991, care a continuat celebra serie 99x lansată inițial în 1982. Unul dintre cei mai mari admiratori ai acestui model a fost CEO-ul Apple, Steve Jobs, care a purtat ani buni 991 gri din piele întoarsă.

Pentru aniversarea de 100 de ani a companiei, în 2006, New Balance a pregătit un model special, denumit 992. La realizarea designului a contribuit într-o anumită măsură și Steve Jobs, care a fost surprins ani buni purtând acest model.

Circa un milion de perechi de 992 au fost produse între finalul lui 2005 și 2010. Totuși, compania a decis să relanseze perechea în 2020, bucurându-se de un succes mult mai mare datorită trendului sneakerilor chunky care e apreciat de majoritatea oamenilor.

Seria 990 a continuat în ultimii ani cu trei modele, și anume V3, V4 și V5, care, deși au implementat tehnologii noi și au adaptat silueta preferințelor din prezent, au păstrat aceleași trăsături esențiale: confort, materiale premium și durabilitate.

Nu în ultimul rând, New Balance a ales să își extindă activitățile în ultimii ani, producând încălțăminte și echipament pentru skateboarding, tenis și fotbal.
De asemenea, compania continuă să revoluționeze industria pantofilor de alergat, cu modele precum FuelCell Elite V2 sau Fresh Foam 1080V11, astfel că „tradiția” continuă, iar compania nu se bazează doar pe retro-urile modelelor care au confirmat în trecut.


Mai mult, compania s-a bucurat în ultimii ani de un succes crescut și de o popularitate din ce în ce mai mare, colaborând cu o serie de artiști, designeri și branduri precum Joe Freshgoods, Casablanca, WTAPS, Aimé Leon Dore, Stone Island, Salehe Bembury, sau Jjjjound.

Dacă ești în căutarea unei perechi de New Balance, intră pe Sneaker Industry, unde te așteaptă zeci de modele, precum New Balance 574, New Balance 997, New Balance 57/40 sau New Balance 327.