Istoria șepcilor moderne

Istoria șepcilor moderne

Vânzătorul de la colț, skater-ul sau pasionatul de sport și chiar modelul de pe podium nu au extrem de multe în comun, însă toți poartă șepci. În prezent, șepcile sunt probabil cel mai popular accesoriu vestimentar, având atât un rol estetic cât și unul funcțional. Totuși, cum au apărut șepcile moderne și de ce au ajuns atât de populare?

Istoria șepcilor

Șepcile moderne, în forma pe care o cunoaștem astăzi, au „evoluat” din alte pălării cu cozoroc populare în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum celebrele „deerstalkers” ce au devenit populare datorită lui Sherlock Holmes, sau pălăriile purtate de jochei. Inspirate de aceste modele de pălării au luat naștere primele șepci – destinate jucătorilor de baseball. Realizate din lână, cu cozorocul de piele, acestea au devenit populare în rândul sportivilor americani la finalul secolului XIX.

Desigur, pe parcursul anilor au fost aduse îmbunătățiri: în jurul anului 1890 șepcile au început să fie prevăzute cu găuri de ventilație, iar în 1901 echipa Detroit Tigers a fost prima care a pus logo-ul său pe șepci. Mai mult, în anii ’20 și ’30 cozorocul a devenit mai lung și mai solid respectiv șapca a beneficiat de o rezistență structurală mai puternică în partea superioară, având propria sa „formă”.

Sursa foto: Vogue

Susținerea fanilor pentru echipele lor de suflet, dar și faptul că șepcile au devenit populare datorită trendurilor modei și filmelor precum „Top Gun”, a contribuit enorm la tranziția șepcilor de pe terenurile de baseball în viața de zi cu zi.

Sursa foto: Vogue

În mod natural, șepcile au evoluat pe parcursul anilor, fiind preluate de diverse subculturi și de vedete, atât rapperi, cât și rockeri și vedete pop. Mai mult, celebritățile ultimelor decenii au găsit în banala șapcă un mod eficient de a se feri de camerele paparazzilor.

Sursa foto: Vogue

De-a lungul deceniilor, o mulțime de branduri de sportswear sau streetwear au devenit cunoscute pentru șepcile populare pe care le-au produs, precum Nike, Stussy, Palace, Supreme sau New Era. Totuși, și case de modă precum Gucci, Burberry, Balenciaga sau Prada au inclus în colecțiile lor șepci high-end, șepcile ajungând astfel și în lumea modei de lux.

Sursa foto: Balenciaga

Cele mai bune șepci pentru purtarea zilnică

În viața cotidiană, de zi cu zi, șapca se poate dovedi un accesoriu extrem de important și de util. Mai mult, o șapcă aleasă potrivit vă poate completa outfit-ul și poate scoate în evidență fie încălțămintea, fie hainele.

În mod ideal, o șapcă trebuie să fie realizată dintr-un material natural, precum bumbacul sau lâna, și să fie prevăzută cu găuri de aerisire. De asemenea, la spate e de preferat ca șapca să fie prevăzută cu un sistem de reglat, fie cu cataramă, fie cu velcro. Totuși, nici șepcile de tip „fitted” nu sunt de neglijat, însă trebuie să fiți atenți la lista de mărimi pentru a alege mărimea potrivită.

Când vine vorba despre branduri, în lumea șepcilor este greu să vorbim despre „șepci de firmă”. Desigur, există și șepci produse de casele de modă, însă există la polul celălalt s și șepci profesioniste, dedicate sportivilor. Deși aceste categorii sunt aproape diametral opuse, cele două șepci oferă aproape aceleași lucruri din punct de vedere al funcționalității.

Când să purtați un alt tip de șapcă

Deși șapca atrage prin confort și aspectul casual, aceasta potrivindu-se cu aproape orice ocazie, trebuie să ținem cont că uneori trebuie fie să alegem alte variante fie să renunțăm la ea cu totul.

Sursa foto: Unsplash

Spre exemplu, la unele evenimente formale, sau cu specific tradițional, alte tipuri de șepci, precum pălăriile sau unele alternative tradiționale pot fi alegerea corectă.

Dincolo de specificul evenimentului, uneori vremea de afară ne face să renunțăm la șepci și să optăm pentru bucket hats sau beanies, care protejează mai bine împotriva vremii reci și chiar a precipitațiilor, în funcție de materialul din care sunt realizate.

Sursa foto: Unsplash

Din fericire, la Sneaker Industry sunt disponibile zeci de modele de șepci de firmă și bucket hats, de la branduri precum Stussy, Nike, Jordan, Karl Kani, Parlez, HUF sau adidas Originals. Fie că dorești un model mai lowkey, în culori sobre, sau unul cu printuri colorate, cu siguranță vei găsi șapca potrivită la noi pe site pentru ca soarele verii să nu te prindă cu capul descoperit.

S-ar putea sa te mai intereseze