Nike Air More Uptempo – Sometimes More is Better

Nike Air More Uptempo nu este doar una dintre cele mai populare siluete din catalogul Nike, dar este de departe și una dintre cele mai îndrăznețe și mai apreciate. De la silueta bulky, „AIR”-ul scris cu litere mari pe lateralele pantofului și până la perna cu tehnologia Air, Nike Air More Uptempo a trecut testul timpului, dovadă fiind popularitatea de care se bucură acest model la 26 de ani de la lansare.

Nike Air More Uptempo “White” – SneakerBAAS
Sursa foto: SneakerBAAS

Puține modele de sneakers au reușit să facă tranziția de pe parchetul din NBA pe străzile din toată lumea. Și din aceste puține modele, multe (dacă nu chiar majoritatea) fac parte din linia Air Jordan. Totuși, echipa legendară a lui Chicago Bulls din 1996 și 1997 avea să ne dea un sneaker care avea să se descurce cu brio atât pe teren cât și în afara lui – Nike Air More Uptempo. Între un titlu de campion NBA, aurul olimpic și statutul de cultural icon, este vorba despre un sneaker special. Iată tot ce trebuie să știți despre Nike Air More Uptempo.

Un sneaker special pentru jucători speciali

Nike Air More Uptempo a fost un model destinat baschetbaliștilor unici care au apărut în anii ’90. Jucători extrem de atletici, rapizi și explozivi, cu înălțimi de 2 metri, precum Scottie Pippen, Reggie Miller sau Gary Payton dominau NBA într-un mod nemaiîntâlnit.

1995-96 Chicago Bulls SI's Best Photos - Sports Illustrated
Sursa foto: Sports Illustrated

La acea vreme, cu excepția lui Michael Jordan, aproape toți baschetbaliștii care se bucurau de modele proprii (signature) la acea vreme erau masivi, precum Shaquille O’Neal, Charles Barkley, Patrick Ewing și lista poate continua.

Astfel, Air More Uptempo a fost un fel de „middle-ground”: era un pantof perfect pentru viteză și stablitate, dar totodată destul de „bouncy” pentru un atlet complet precum Scottie Pippen.

Nike Air More Uptempo – behind the design

Nike Air More Uptempo este creația designerului Wilson Smith III, primul designer de încălțăminte de culoare din istoria Nike, responsabil pentru o serie de modele extrem de populare, precum Air Jordan 16, Air Jordan 17 sau Air Max BW (Big Window).

Nike Product Design Star Wilson Smith Receives College of Design's Highest  Honor, the Lawrence Medal | School of Art + Design
Sursa foto: School of Art + Design – University of Oregon

Designerul a fost inspirat și fascinat de stilul „mare” al anilor ’90 – totul era mare, strălucitor, multicolor, după cum spune chiar Smith, acest lucru fiind ușor de observat în design-ul Air More Uptempo.

„I think generally the mid-90s were just a bigger-than-life time”, potrivit lui Wilson Smith III, persoana din spatele Nike Air More Uptempo.

Fiind absolvent al programului de arhitectură al Universității din Oregon, designerul a reunit în Air More Uptempo mai multe lumi: a graffiti-ului, a pop art-ului, mai precis operele lui Keith Haring și Andy Warhol precum și elemente din arhitectură.

The Lasting Legacy of the Nike Uptempo - The Hundreds
Sursa foto: The Hundreds

Mai mult, Air More Uptempo este un model special și datorită strategiei diferite de marketing din jurul modelului. Într-o perioadă în care linii precum Air Jordan migrau încet-încet către un design mai discret, fără Swoosh-uri sau logo-uri Nike, modelul Air More Uptempo era exact opusul.

Nike Air More Uptempo - Nike News
Sursa foto: Nike News

Swoosh-uri pe lateralul tălpii, pe călcâi și pe bombeu, și scrisul mare și contrastant AIR erau ca un fel de panou publicitar umblător pe teren. Era de ajuns să vezi perechea pe parchet pentru a-ți da seama că este vorba despre Scottie Pippen, care alerga de la un capăt în celălalt al terenului, sărea și dădea slam dunk-uri meci de meci în perechea sa de Air Uptempo.

Nike Air More Uptempo în lumea marketingului

Posterele și campaniile de publicitate pentru Nike Air More Uptempo au devenit clasice și sunt puncte de referință în modul în care Nike a crescut și s-a dezvoltat din punct de vedere al branding-ului la finalul secolului trecut.

Sursa foto: The Hundreds

I was looking for a shoe I felt would be good for a versatile player. Energy and excitement. I was looking for a shoe that assisted with my speed. The shoe came out and took graffiti off the wall and put the art on my feet (…) I never wore them off the court. The shoe came out way before its time. People look more to the shoe for fashion even though it’s really a performance shoe”, a povestit Scottie Pippen la deschiderea magazinului Nike x Kith din New York.

Nike Air More Uptempo - Le Site de la Sneaker
Sursa foto: Le Site de la Sneaker

De ce Scottie Pippen?

În 1996, când a purtat Air More Uptempo, Pippen era probabil la apogeul carierei sale, deoarece avusese timpul și spațiul necesar să evolueze în joc și să devină un lider adevărat pentru Chicago Bulls cât timp Michael Jordan s-a aventurat în lumea baseball-ului.

Astfel, Air More Uptempo este asociat cu două evenimente legendare în lumea sportului: sezonul istoric al Chicago Bulls din 1996 și Jocurile Olimpice din Atlanta din vara aceluiași an.

În acel sezon, Chicago Bulls a avut al doilea cel mai bun parcurs din istorie, câștigând 72 de meciuri și pierzând doar 10 în sezonul regulat. Totul a fost încununat de victoria în 6 meciuri din finală împotriva Seattle Supersonics.

La doar o lună după ce Jordan, Pippen și Rodman au câștigat titlul cu Chicago Bulls a urmat poate cea mai fastuoasă ediție a Jocurilor Olimpice – Atlanta 1996.

După ce au zdrobit toți adversarii în drumul spre medalia de aur la ediția din 1992 din Barcelona, „Dream Team” se reunea din nou. Nume sonore, precum Charles Barkley, Scottie Pippen, Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal și Reggie Miller au câștigat din nou medalia de aur pentru Statele Unite ale Americii, Pippen fiind unul dintre cei mai buni baschetbaliști de la turneu.

Facts & Photos: 1996 Men
Sursa foto: USA Basketball/ NBAE via Getty Images

Sometimes More is Better

Când este vorba despre colorway-uri iconice, modelul Air More Uptempo nu dezamăgește absolut deloc: de la culori purtate de Pippen pe teren și până la colaborări cu Supreme.

Air More Uptempo Original Flash Sales, 60% OFF | www.turiscampo.com
Nike Air More Uptempo „Black/White”
nike air more uptempo olympic 1ff503
Nike Air More Uptempo „Olympic”
Air More Uptempo Bulls Top Sellers, UP TO 62% OFF | seo.org
Nike Air More Uptempo „Bulls”
Supreme Nike Uptempo Suptempo Release Date | SneakerNews.com
Nike X Supreme Air More Uptempo „Suptempo”

Au trecut 26 de ani de când au fost lansați, însă Air More Uptempo, sau „Air Pippens” cum li se mai spune sunt departe de a dispărea. E drept, au devenit un clasic în lumea streetwear-ului, ca toate modelele care au scris istorie în lumea baschetului, fiind purtați atât de nostalgici și de fanii anilor ’90, care l-au văzut pe Pippen cucerind campionatul și medalia de aur, cât și de tineri care nici nu erau născuți însă pentru care design-ul vorbește mai mult decât orice poveste sau poză. Sunt un sneaker timeless, care spune multe despre cel care îi poartă fără ca acesta să scoată vreun cuvânt.

De obicei se spune că „Less is more”, Air More Uptempo este însă exemplul perfect că uneori „More is better”.

S-ar putea sa te mai intereseze