Vans Old Skool – Scurtă Istorie

Vans Old Skool se numără printre cele mai populare modele din istoria Vans și din lumea streetwear-ului. Simplitatea, rezistența și faptul că s-a aflat în centrul culturii skateboarding-ului au transformat Vans Old Skool într-un adevărat icon care depășește granițele și subculturile. Astfel, în prezent este puțin probabil ca la o plimbare prin centrul orașului sau printr-un centru comercial să nu zărești măcar o persoană purtând modelul Old Skool.

Sursa foto: Unsplash

Evoluția Vans Old Skool

Vans Old Skool a apărut într-un moment de creștere fulminantă pentru Vans. Compania fondată de frații Van Doren a lansat modelul acum 45 de ani, în 1977, în același an în care a apărut și modelul Slip On și cu un an după cunoscutul model Era. În prezent, modelul Old Skool este unul dintre cele mai emblematice din istoria Vans.

90s old skool vans Off 74% - www.gmcanantnag.net
Sursa foto: Pinterest

La început modelul nu se numea Old Skool, ci era cunoscut sub numele de „Style #36”. De asemenea, aceasta a fost prima siluetă de skateboarding lansată de Vans care a încorporat elemente din piele. Mai mult, Vans Old Skool este primul pantof Vans prevăzut cu celebrul logo, cunoscut sub numele de „jazz stripe” și realizat de fondatorul Paul Van Doren.

Deși la început această dungă a fost născută dintr-o banală mâzgăleală, în timp a devenit simbolul inconfundabil al pantofilor Vans.

Vans Old Skool a apărut într-o perioadă în care skaterii aveau tendința să își modifice singuri pantofii, pentru a avea o pereche „one of a kind”, prin care să își expună preferințele în muzică, pasiunile și personalitatea. Fie cu pixul, fie cu vopsea, skaterii scriau, vopseau și desenau pe talpa intermediară și pe porțiunile din pânză ale pantofilor.

Old Skool Vans With Writing Outlet Sale, UP TO 68% OFF |  www.encuentroguionistas.com
Sursa foto: Poshmark

De-a lungul anilor, Vans Old Skool a rămas una dintre cele mai cunoscute și apreciate siluete de skateboarding, însă a devenit extrem de apreciată și în viața de zi cu zi. Acest lucru a devenit din ce în ce mai vizibil începând cu anii ’90, când Vans a realizat colaborări cu nume din lumea modei precum Marc Jacobs, lansând perechi premium de Old Skool în număr limitat, fapt care a dus la apariția sentimentului de exclusivitate, similar cu cel din anii ’70 când skaterii își personalizau perechile, acestea devenind unicate.

În ultimele aproape trei decenii, Vans a realizat o serie de colaborări cu nume mari din lumea streetwear-ului, precum Supreme, Stussy sau chiar Golf Wang. De asemenea, Vans se poate lăuda că este primul brand cu care Supreme a colaborat în istoria sa – în anul 1996, pe modelul Old Skool.

Supreme x Vans: A Full History of Collaborations
Sursa foto: Stock
Stussy X Old Skool LX 'Rose' - Vans - VN0A36C8OYF - rose | Flight Club
Sursa foto: Flight Club

Sfaturi de purtare Vans Old Skool în funcție de eveniment

Unul dintre avantajele dar și motivele din spatele popularității modelului Old Skool este tocmai versatilitatea acestei siluete. Mai mult, acest model nu este deloc pretențios din punct de vedere al îngrijirii, astfel că este perfect pentru a fi purtat în viața de zi cu zi.

Prin urmare, o pereche de Vans Old Skool este perfectă atât pentru skateboarding, activitatea pentru care a fost produsă, cât și pentru a fi folosită casual. Fie că o purtați la liceu, la locul de muncă, în oraș sau chiar la sală, Vans Old Skool sunt o pereche potrivită pentru a fi purtată zilnic, fiind rezistentă, relativ ușoară comparativ cu alte modele de pe piață și la un raport calitate-preț avantajos.

Vans Old Skool Outfits (Men)
Sursa foto: Pinterest

Deși sunt perfecți pentru orice eveniment casual, Vans Old Skool pot fi purtați și la evenimentele puțin mai formale, precum petrecerile, unde pot fi asortați cu o cămașă și niște blugi sau pantaloni de stofă în cazul băieților sau cu o rochie neagră spre exemplu în cazul fetelor.

13 Old skool vans outfit ideas
Sursa foto: Pinterest

Din punct de vedere al vremii, ar fi de preferat să purtați Vans Old Skool în anotimpurile mai calde, precum vara, primăvara și începutul toamnei, dat fiind faptul că sunt un pantof sport ușor, din materiale relativ subțiri. Desigur, perechea poate fi purtată și în situații mai puțin „prietenoase”, precum ploaia sau sezonul mai rece, însă pentru aceste scenarii există modele care pot proteja mai bine. Există însă și ediții de Old Skool potrivite pentru vremea mai aspră, precum modelele realizate din Gore-Tex sau cele Winterized, adaptate la temperaturile reduse.

Outfit-uri pentru modelul Old Skool

Opțiunile de outfit-uri pentru modelul Old Skool sunt aproape infinite. Fiind o siluetă extrem de versatilă și de ușor de asortat, perechea de Vans Old Skool este „o pânză liberă” de la care fiecare poate să pornească pentru a-și crea outfit-ul ideal. Jeans, pantaloni de trening, cargo pants sau fuste și rochii – toate se potrivesc de minune cu o pereche de Old Skool.

Totuși modelul Old Skool cel clasic, de culoare neagră, se potrivește cel mai bine cu pantaloni de culoare neagră, jeans negri, albastru deschis sau gri, pentru a scoate în evidență accentele albe de pe pantofi.

High top Vans outfit casual and cute for cool fall/winter days | High top  vans outfit, High tops outfit, High top vans outfit casual
Sursa foto: Pinterest

În general însă, Old Skool sunt o pereche extrem de permisivă din punct de vedere al hainelor cu care pot fi asortați. Fiind o pereche atât de versatilă, aceasta se poate asorta mai degrabă cu stilul pe care îl are deja purtătorul și nu invers, adică să dicteze ea hainele pe care le alege persoana.

10 Best Vans Old Skool Style ideas | mens outfits, vans outfit, style
Sursa foto: Pinterest

Nu în ultimul rând, nu ezita să experimentezi și să iți exprimi pasiunile și preferințele prin hainele pe care le porți cu o pereche de Vans România. Deși un stil minimalist, cât mai simplu se potrivește de minune cu o pereche de Old Skool, la fel de bune sunt și tricourile și hanoracele decorate cu print-uri și design-uri de la brand-urile tale preferate sau inspirate din filmele, muzica sau vedetele tale favorite.

La Sneaker Industry găsiți atât modelul Old Skool, dar și alte modele Vans România cunoscute și consacrate, precum Sk8-Hi, Era sau Slip On. Modelul Old Skool poate fi achiziționat atât în variante de culori mai simple, precum modelul clasic checkered (cu pătrățele), cât și în alte combinații de culori.

S-ar putea sa te mai intereseze