Un brand aproape sinonim cu cultura skateboarding-ului și cu pantofii dedicați pasionaților acestui sport, Vans se poate mândri cu una dintre cele mai interesante și speciale povești către succes din industria sneakerilor.
Istoria Vans
În spatele companiei se află doi frați: Paul și James Van Doren, care înainte să își deschidă propria companie au lucrat pentru Randolph Rubber Manufacturing Company, Paul timp de 20 de ani, iar James timp de 10. Această companie, prescurtată „Randy’s” la acea vreme, a produs în 1965 primul pantof pentru skateboarding, denumit Randy „720”.
În 1966, frații Van Doren au părăsit compania pentru a pune bazele propriei lor afaceri. Inspirația pentru acest lucru a fost faptul că aceștia observau cum producătorii de încălțăminte aveau profituri mici, cea mai mare sumă ajungând la magazinele unde se vindeau perechile produse. Cei doi doreau să taie retailerii din ecuație, pentru ca marea parte a profitului să ajungă la ei, la producător.
În ziua deschiderii The Van Doren Rubber Company, 17 persoane au venit la inaugurare, dintre care 12 au vrut să cumpere perechi. Însă acest lucru nu a fost posibil pe loc: toate cutiile de pe rafturi erau goale, iar perechile au fost gata „pe comandă”, clienții revenind seara pentru a le ridica. La lansare erau disponibile doar modelele care erau expuse. Prețurile erau de $2.29 pentru mărimile de femei, și $4.49 pentru mărimile de bărbați, modelul disponibil fiind denumit #44 (cunoscut azi drept Authentic). Următoarele două modele au fost #95 (cunoscut în prezent ca Era) și #36, (denumit în prezent Old Skool).
Față de pantofii de skateboarding deja prezenți pe piață, Vans au căutat un singur lucru: să fie cei mai rezistenți de pe piață, având talpa de două ori mai groasă decât competitorii și folosind cea mai groasă pânză disponibilă. Raționamentul era simplu: pantofii erau atât de rezistenți încât clienții Vans îi vor lăuda și le vor spune prietenilor despre aceștia.
Cum a apărut logo-ul Vans
Logo-ul Vans, devenit celebru de-a lungul anilor, a fost desenat la începutul anilor ‘70 de Mark, fiul de doar 13 ani al lui James Van Doren.
Modelul #95 a apărut în anul 1975 și a fost primul pantof lansat de Vans special pentru skateboarding, fiind realizat sub îndrumarea skaterilor Tony Alva și Stacy Peralta. Pantoful avea prevăzut la călcâi logo-ul cu fraza „Off The Wall”, devenită celebră în prezent.
Succesul companiei s-a răspândit pe toată coasta de vest a Statelor Unite, toți skaterii știau ce sunt pantofii Vans și mare parte chiar dețineau cel puțin o pereche.
Primul pantof prevăzut cu celebrul „jazz stripe” desenat de Paul Van Doren a fost #36, cunoscut drept Old Skool în prezent.

Anii ‘80 au fost marcați de suișuri și coborâșuri pentru Vans, compania fiind vândută în cele din urmă de frații Van Doren către compania bancară McCown De Leeuw & Co. pentru suma de $74.4 milioane.
În 2004, compania a fost preluată de VF Corporation, companie care deține în portofoliul său companii precum The North Face, Supreme, Timberland sau Napapijri.
Deși Paul Van Doren a decedat în 2020 la vârsta de 90 de ani, Vans rămâne una dintre cele mai populare și de succes companii, siluete precum Slip-On, Authentic, Old Skool, Era sau Sk8-Hi devenind clasice, fiind purtate de generații și generații de adolescenți și tineri pasionați de skateboarding și nu numai.
Modele Vans
În prezent, sunt disponibile o mulțime de modele de teniși Vans, atât modele Pro, destinate skateboarderilor datorită materialelor mai durabile și tehnologiilor Ultracush și Duracap, care asigură de asemenea un confort sporit, cât și modele casual, care păstrează look-ul clasic pentru care perechile Vans sunt apreciate, la un cost redus, lipsind anumite facilități destinate confortului.
De asemenea, începând din 2003 există linia de adidași Vans denumită Vault by Vans, divizia premium, în cadrul căreia Vans se concentrează asupra modelelor clasice, pe care le realizează întocmai ca acum mai bine de patru decenii. Această linie înseamnă teniși Vans realizați din materiale mai bune, cu scopul de a fi mai durabili, Perechile din lansările Vault by Vans sunt extrem de limitate, circa 500-1500 per lansare, și adesea reprezintă colaborări cu diverși artiști, designeri sau magazine selecte.

Printre cele mai populare și importante modele de teniși Vans se numără:
Authentic: silueta care a stat la baza înființării companiei, primul model lansat de Vans, care nu s-a demodat din 1966 încoace. Realizat din pânză, cu 4 găuri pentru șireturi, și un design minimalist, reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni de încălțăminte pentru viața de zi cu zi.
Era: este primul pantof dedicat în mod special skateboardingului pe care Vans l-a produs și reprezintă o variantă „modernizată” a Authentic, fiind mai confortabili și având materiale mai rezistente prin comparație, fiind potriviți atât pentru skateboarding cât și pentru a fi purtați zilnic.
Slip-On: una dintre cele mai populare perechi de Vans în rândul pasionaților de streetwear, o pereche de Slip-On este recunoscută aproape instant, mai ales dacă este vorba despre modelul cu pătrățele albe și negre. Acest model este cunoscut pentru durabilitate, dar și pentru faptul că poate fi purtată aproape o zi întreagă fără probleme.
Old-Skool: acest model a devenit în ochii multora imaginea brandului Vans. Este primul model care a prezentat pe laterale celebrul „jazz stripe”. Este cel mai robust dintre modele, oferind și cel mai mare confort dintre modelele menționate mai sus. Perechile de Old-Skool au devenit un „staple” în cultura streetwear, fiind purtați de o mulțime de artiști și celebrități.
Sk8-Hi: singura pereche high-top din această listă, Sk8-Hi a fost concepută pentru a proteja gleznele pasionaților de skateboarding. Cusăturile contrastante și „jazz stripe-ul” cu siguranță vor ieși în evidență și vor atrage priviri din partea celor din jur. Mai mult Sk8-Hi sunt o pereche ideală pentru skateboarding și pasionații de BMX-uri, fiind utilizați și în prezent în număr mare.
Ghid mărimi
În cazul în care dorești să îți achiziționezi o pereche de teniși Vans și ești îngrijorat în privința mărimii, îți recomandăm să optezi pentru mărimea pe care o porți și la majoritatea perechilor de adidas Originals sau Nike, deoarece sunt șanse foarte mari ca să ți se potrivească aceeași mărime. Totuși, nu strică să consulți lista cu mărimi de mai jos, pentru a te asigura că faci alegerea potrivită. Mai mult, nu ezita să vizitezi un magazin pentru a proba o pereche de Vans pentru a afla ce mărime ți se potrivește cel mai bine.

În încheiere, dacă ești în căutarea unei perechi de teniși Vans vino la Sneaker Industry pentru a găsi o mulțime de modele Vans românia, atât low-top, cât și high-top. Atât pe site cât și în magazinele din București și Cluj-Napoca sunt disponibile cele mai consacrate modele, precum Old-Skool, Slip-On, Era, Half Cab sau Sk8-Hi, într-o mulțime de culori.
Vans – Scurtă istorie. Sursa foto: Unsplash